Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

dijous, 19 de novembre de 2015

Un tractament permet als pacients amb tremolors i párkinson reprendre la seua vida.

DESENVOLUPAT EN HM CINAC

Un tractament permet als pacients amb tremolors i párkinson reprendre la seua vida.

Es tracta d'un procediment d'ultrasons denominat 'HIFU'

Pacients afectats de tremolor essencial i que havien perdut la seua capacitat per a desenvolupar tasques quotidianes com escriure, caminar, menjar i fins i tot parlar han sigut tractats amb èxit amb una tècnica revolucionària basada en ultrasons i que evita recórrer a la cirurgia oberta de crani, quan el tractament farmacològic no ha sigut efectiu.

I ho han fet a través d'una tècnica d'ultrasons denominat HIFU (high intensity focused ultrasound) i amb el diagnòstic per imatge mitjançant ressonància magnètica, aquest tractament permet destruir cèl·lules per elevació de la temperatura mitjançant l'aplicació d'un feix d'ultrasò d'alta freqüència i alta energia.

“A Espanya existeixen 400.000 persones afectades per tremolor essencial, un trastorn del moviment que afecta a mans, cap, veu i cames i que fa que les persones que ho pateixen perden l'habilitat de realitzar tasques tan simples com conduir i treballar”, assegura José Obés, director de HM Cinac.

Després de dotze anys diagnosticada de tremolor essencial i havent sigut medicada amb diferents fàrmacs, Juana Barajas, que ha sigut tractada amb el HIFU pels professionals de HM Cinac, assegura “haver començat de nou a viure la vida amb 75 anys. Per a les persones que em coneixien abans del tractament el canvi és extremadament notori, però a la meua família i a mi ens ha permès recuperar la il·lusió i conèixer el valor de poder fer activitats tan senzilles com escriure o prendre un plat de sopa”.


El doctor Raúl Martínez; Santiago Ruiz de Aguiar, director médico de HM Puerta del Sur; José Obeso, director de HM Cinac; y José Francisco Fabregat, director de Desarrollo de Proyectos de Eresa.
 Primeres experiències en malaltia de párkinson

A més de tractar el tremolor essencial, els professionals de HM Cinac han emprat aquesta tècnica amb èxit en alguns pacients per als tremolors propis de la malaltia de párkinson, que afecta a prop de 150.000 persones a Espanya. Així mateix, s'espera que en un futur proper puga aplicar-se a altres patologies com la neuràlgia del trigémino i fins i tot malalties psiquiàtriques.

Actualment, en aquest tipus de pacients quan fracassa el tractament mèdic es realitza tractament amb estimulació cerebral profunda, és a dir, una cirurgia cranial en la qual s'introdueixen uns elèctrodes en el cervell i aquests es connecten a un generador. D'aquesta forma s'estimula un àrea cerebral i s'anul·la el tremolor del pacient. Es tracta d'un procediment invasiu i que suposa un elevat cost sanitari.

“En aquest sentit – explica José Obés- el principal avantatge del HIFU és que no fa falta realitzar cap abordatge intracraneal. Durant el tractament es pot observar si la diana i l'efecte són els adequats, al mateix temps que es poden realitzar correccions per a millorar l'efectivitat i reduir efectes adversos abans de produir l'ablació focal del teixit”.

Gràcies a la col·laboració de Eresa i HM Hospitals, HM Cinac és un dels pocs centres a Europa, juntament amb Suïssa, que posseeix el HIFU.
Santiago Ruiz de Aguiar, director mèdic de HM Porta del Sud, ha declarat que HM Hospitals està apostat per les tecnologies sanitàries més modernes, “perquè estar a l'avantguarda tècnica i tecnològica és la garantia d'aconseguir que tant els nostres pacients com els nostres professionals obtinguen els millors resultats possibles”.

José Francisco Fabregat, director de desenvolupament de projectes de Eresa, ha destacat “la importància d'aquesta col·laboració per a poder posar a la disposició dels pacients aquesta tècnica pionera, no invasiva i eficaç quant a resultats. Ens sentim orgullosos de contribuir a la millora de la qualitat de vida d'aquests pacients en els quals el tractament farmacològic no és eficaç”.


Font: 

 © 2004 - 2015 Sanitaria 2000, S.L. - Todos los derechos reservados.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"