Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

dijous, 2 de febrer de 2012

Possible via no dopaminergica al tractament del Parkinson

Sempre s'ha pensat que el Mal de Parkinson està associat a la baixa d'un neurotransmissor anomenat dopamina. La mort de neurones que produïx esta substància és l'explicació actual per a este trastorn degeneratiu del moviment, que es caracteritza per tremolors, rigidesa, lentitud de moviment i problemes d'equilibri.

De fet, un dels tractaments més comuns per a esta malaltia és l'administració d'este neurotransmissor, ja siga en forma oral o com a pegat. No obstant això, esta teràpia ha demostrat no ser sempre efectiva.

Per què?.


Un grup de científics dels Instituts Gladstone -afiliat a la U. De Califòrnia a San Francisco, en EE.UU.- creu haver trobat la resposta: van descobrir una proteïna que seria crucial en l'aparició i exacerbació dels símptomes del Parkinson i podria explicar -millor que la baixa de dopamina- la pèrdua de motricitat.
L'equip, dirigit pel doctor Anatol Kreitzer, va descobrir que la proteïna anomena RGS4, que normalment ajuda a regular l'activitat de les neurones encarregades del moviment, es descontrola davant de la baixa de dopamina, incidint en la descoordinació motora i la pèrdua d'equilibri. "El nostre descobriment ajuda a assentar les bases per a una estratègia terapèutica nova i independent de la dopamina", va dir a la versió online de la revista Neuron.
 
Per a comprovar la seua teoria, els investigadors van treballar amb ratolins a què se'ls disminuïa la quantitat de dopamina. Estos ratolins van ser dividits en dos grups: al primer se li va bloquejar la proteïna RGS4 i a l'altre se li va deixar intacta. Després, a ambdós grups d'animals se'ls va fer travessar una barra d'equilibri i realitzar altres proves per a mesurar la seua motricitat, que són dos coses que es perden amb el Parkinson. Tal com s'esperava, els ratolins a què no se'ls va bloquejar la proteïna van tindre més problemes de moviment, no tenien coordinació i en diverses ocasions es van mantindre quiets. Alguns ni tan sols van poder intentar la tasca. No obstant això, aquells ratolins sense RGS4 van realitzar la prova sense problemes, a pesar que també tenien menors nivells de dopamina. Inclús, en molts d'ells les empremtes físiques del Parkinson havien desaparegut, van dir els investigadors.

Per al neuròleg de la Clínica Alemanya Pedro Chaná, esta troballa que usa un nou principi d'acció per a controlar el Parkinson és important, encara que incipient. L'expert diu que perquè apareguen els símptomes de trastorns motors propis del Parkinson, ha d'existir una reducció del menys el 80% de la dopamina habitual en el cervell. No obstant això, reconeix que els fàrmacs que suplixen la falta de dopamina funcionen només en una primera etapa de la malaltia. Amb el temps no provoquen els efectes esperats, sinó que a més, generen danys col·laterals que afecten encara més el moviment. D'ací que esta investigació produïsca noves esperances en el tractament d'este mal.

Gladstone Institutes. (2012, January 26). "Protein Identified That Contributes To Symptoms Of Parkinson's Disease." Medical News Today.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"