Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

dissabte, 22 de desembre de 2012

La logopèdia arriba als domicilis de les persones amb Párkinson

"A Rosa, nostra logopeda gràcies"

La logopèdia és una disciplina que comprèn l'estudi, la prevenció, avaluació, diagnòstic i tractament dels trastorns del parla, el llenguatge, la veu i la comunicació humana tant oral com a escrita, així com en la deglución.

A causa de la rigidesa, les persones amb Párkinson necessiten aquesta rehabilitació per a millorar la seua comunicació, parla, deglución i escriptura. De fet, aproximadament el 75 per cent dels malalts de Párkinson pateixen alguna dificultat a l'hora de comunicar-se amb el seu entorn perquè l'expressió de la seua cara ha canviat, els costa expressar-se, tenen baix volum de veu i la seua lletra o signatura no són les mateixes. Per açò, des de l'Associació Parkinson Madrid s'ofereix, este servei pioner,  de logopèdia a domicili en el qual un professional especialitzat en la malaltia acudirà a la residència dels afectats per a tractar els problemes específic de forma totalment personalitzada.Durant l'evolució de la malaltia de Parkinson, apareixen canvis significatius en la parla i la deglución, per la qual cosa el pacient pot presentar les següents alteracions funcionals en:

- Expressió facial, que es caracteritza per una falta d'expressió, mirada fixa i parpelleig reduït. Es denomina “cara de póker o de màscara”. Causat per la rigidesa, la bradicinesia i el tremolor.

- Respiració. Existeix una incoordinación respiratòria a causa de la postura en flexió, a la rigidesa, a la bradicinesia i al tremolor.

- Articulació. Es presenta un parla borrosa o inintel·ligible a causa de la incoordinación muscular, a la rigidesa, a la bradicinesia i al tremolor.

- Veu. Hi ha alteracions en la funció laríngea, per la qual cosa el pacient pot presentar un veu ronca, monòtona o bufada, i /o alteracions en la funció velolaríngea a causa d'una contracció i elongació ineficaç del vel del paladar. Pot presentar una veu nasalizada per fuita d'aire.

- Prosòdia: Parla monòtona, accentuació alterada, problemes d'entonació, repetició incontrolada de síl·labes (palilalia), disminuint tot açò a l'intel·ligibilitat del discurs.

- Escriptura: A causa del tremolor, la rigidesa de la nina, la bradicinesia, la incoordinación dels moviments o fins i tot a dèficits cognitius pot existir una micrografía, caràcters deformats, escriptura tremolosa i, en ocasions, omissions o insercions d'altres elements.

- Deglución: Poden presentar-se problemes en la deglución dels aliments (disfagia) a causa de la rigidesa muscular.

La logopèdia a domicili està dissenyada exclusivament per a persones que, per diferents causes, no poden desplaçar-se fins a l'associació per a fer la rehabilitació de logopèdia. Abans de començar el tractament de logopèdia, es realitza una avaluació personal que orienta la rehabilitació d'acord amb les necessitats tant en el llenguatge com en la deglución del pacient. Tot açò permet a l'afectat rebre en el seu propi domicili una rehabilitació integral i personalitzada, duent a terme els objectius que es marque el terapeuta després d'analitzar l'avaluació inicial realitzada.

Quins són els avantatges del tractament a domicili?

- El tractament que es duu a terme és totalment personal i individualitzat, per la qual cosa es rehabiliten els aspectes més necessaris per al pacient.

- S'evita el desplaçament tant de l'afectat com del familiar i/o cuidador a l'associació.

- Permet la realització de tutories individualitzades, en les quals poden estar presents familiars i cuidadors. En elles, es tractaran aquells temes que demande la família, informant sobre l'evolució del pacient. A més, la família podrà comentar amb el terapeuta els problemes que hagen sorgit i se cercaran possibles solucions, consensuades per totes les parts implicades.

- La presència del logopeda en el domicili del malalt facilita la incorporació d'algunes pautes per a la seguretat del pacient.

I els seus deventajas?

- Les persones que reben el tractament a domicili i els familiars i/o cuidadors no es beneficien de les relacions socials que es poden establir en l centre i durant les teràpies.

Per a les persones interessades, els objectius d'aquest tractament logopédico es defineixen en:

- Millorar la intel·ligibilitat del parla, duent a terme exercicis respiratoris, articulatoris, d'entonació i prosòdia.

- Conscienciar sobre els aspectes del parla dificultosos per a la seua comunicació.

- Afavorir la incorporació de tècniques i estratègies pràctiques en les sessions de logopèdia.

- Ensenyar a la família tècniques que faciliten la comunicació i deglución.

La forma de treballar s'encamina a:

- Relaxar i treballar la musculatura que intervé en la fonació i articulació de les paraules.

- Controlar la respiració per a optimitzar la funció fonatoria.

- Exercitar el moviment del vel del paladar per a evitar la veu nasalizada i la regurgitación nasal de l'aliment.

- Millorar l'extensió tonal de la veu per a dotar de major intel·ligibilitat al discurs.

- Controlar la tensió i mobilitat dels plecs vocals.

- Evitar la “cara de màscara o de póker”.

- Optimitzar la qualitat de la grafia.

- Proporcionar, en cas necessari, un sistema alternatiu o aumentativo de comunicació.

- Detectar, prevenir i tractar els problemes deglutorios.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"