Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

dissabte, 23 de març de 2013

Balla amb mi... per a alleujar el Parkinson


Quan Peter Linton va ser diagnosticat amb la malaltia de Parkinson fa quatre anys, la primera idea que va passar per la seua ment no va ser prendre classes de ballet.
 

La condició afecta la coordinació de Peter, fa que el seu moviment siga més lent i menys controlat, i li produeix dificultats amb l'equilibri i per a caminar. Un pensaria que el ballet seria l'últim per a ell.

Però en els salons d'assaig en el Ballet Nacional d'Anglaterra, mentre el pianista toca música de "Cascanueces", ell alça els seus braços, llest per a ballar.

"Ara vas agafar a classes de ballet setmanals, enfocades específicament a gent que viu amb la malaltia de Parkinson per a ajudar-los amb l'equilibri i la coordinació; i en el procés ha trobat una nova forma d'expressar-se".
 
"Els exercicis físics són justament açò, però la música agrega una nova dimensió al que estem fent", va dir.

"Estem tractant d'expressar-nos, no solament en la dansa, sinó responent a la música. I crec açò bastant absorbent".

Expressió corporal

Descobrir maneres d'expressió és especialment important per a els qui viuen amb Parkinson, perquè molts dels seus símptomes dificulten la comunicació. Les formes d'art expressiu com la dansa podrien oferir una renovada esperança.

Les classes setmanals de Dansa per Parkinson són manejades pel Ballet Nacional d'Anglaterra.

"Després de la classe un se sent millor de diverses maneres diferents", afirma Peter.

"Primer, està la part purament física: fer una mica d'exercici, a voltes molt vigorós, per a afluixar els músculs i millorar el to".

"Després ve la música: tens una hora de música molt bella, i açò afig aquesta dimensió emocional. I a més està la part social: la tassa de te després de classe".

Investigadors de la Universitat de Roehampton, encapçalats per la doctora Sara Houston, estan mesurant els canvis observats en el benestar físic i emocional dels pacients.

L'estudi, que s'estendrà dos anys més, monitorea els canvis en l'equilibri i l'estabilitat dels pacients, i també els entrevista sobre les seues experiències.

"Estem examinant l'experiència que algunes persones amb Parkinson podrien tenir ballant", va dir Houston a la BBC.

"Aqueixa experiència abasta canvis en el físic, així com en les percepcions del que la gent pot fer, la seua salut i benestar".

Trobar mitjans d'expressió pot ser un desafiament particular per a pacients amb Parkinson. La malaltia afecta a entre set i deu milions de persones a tot el món i la recerca suggereix que més de tres quartes parts tenen dificultats amb la parla i la veu.

"Tenen dificultat per a expressar-se en diversos sentits", va dir Houston.

"Primer, a través del parla, que a causa de Parkinson sol arrossegar les paraules o disminuir la seua intensitat".

"I també a causa de la rigidesa i lentitud dels músculs, les expressions facials no funcionen tan bé, de manera que sol ser difícil per als malalts de Parkinson comunicar-se i, a través de la comunicació, expressar-se".

I les classes de Dansa pel Parkinson podrien oferir una eixida perquè els pacients enfronten aqueixes dificultats.

La recerca d'Houston és reveladora sobretot el que la dansa ha d'oferir més enllà del simple exercici i moviment.

Per a Peter, qui sent una predilecció pel ballet des de fa més de 40 anys, les classes certament semblen tenir efectes positius.

"No em cap el menor dubte que fer més exercici millora els símptomes".

"Mai es van a guarir, però almenys no van a empitjorar. I alguns m'expliquen que ara lluïsc i em comporte millor que fa tres anys".


FUENTE: artícul complet en BBC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"