Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

dilluns, 5 de juny de 2017

La professora aporta les claus per viure amb Parkinson

HISTÒRIA DE VIDA QUE VAL LA PENA COMPTAR 

 La professora aporta les claus per viure amb Parkinson

Fernanda Fontes va dedicar la seua vida a l'esport i va ser diagnosticada als 44 anys.
DIEGO FISCHER - 29 maig 2017
És professora d'Educació Física i als 44 li van diagnosticar Parkinson. Foto: R. Figueredo

Fernanda es va adonar que alguna cosa no anava bé quan després d'una llarga caminada per la rambla de Piriápolis, va arribar a casa, es va ficar a la dutxa i va notar, en rentar-se els cabells, que el seu braç esquerre no es movia bé. Ho feia amb lentitud i de manera descoordinada. Tenia llavors 44 anys, i portava 22 anys consecutius exercint com a professora d'Educació Física. Havien nascut els seus dos fills: Gastón d'un any i Guillermina de tres.


Dies més tard, pujant el turó Sant Antoni, va sentir el segon toc d'atenció: la seua cama esquerra no li responia, cada tres o quatre passos havia de arrossegar-la. Una cosa no estava funcionant bé, va decidir consultar a un neuròleg. Va començar per Fernanda Fontes un camí que li va canviar per sempre no només la seva vida sinó la forma de veure i valorar cada instant de la seva existència. El diagnòstic va demorar algunes setmanes a arribar; després d'exhaustius exàmens, el doctor Ricardo Buzó va concloure: Parkinson.


Van transcórrer sis anys d'aquell moment i avui Fernanda relata, en un llibre, com va decidir encarar la seua malaltia i la seua vida des d'aquella tarda de novembre de 2011 quan va saber el que patia. "In curable", es titula el llibre que durant un any i mig Fonts escriure.


A Fernanda, no li va resultar una tasca massa feixuga escriure perquè, segons ha dit a El País, "des de molt nena va descobrir que l'escriptura era la forma millor que trobava per comunicar-se amb els seus pares".


Va aplicar la mateixa fórmula de la seua infància i el resultat és un text de 250 pàgines en què l'autora compte no només les peripècies d'una dona a la qual sent jove li van diagnosticar una malaltia que de mica en mica pot arribar a deteriorar severament la qualitat de vida de les persones i portar-les a la mort, sinó les eines de les que s'ha valgut per aturar l'avanç del Parkinson i apostar tot a que un dia no molt llunyà el patiment hagi desaparegut. Curiós, però la publicació d'Incurable coincideix amb els 200 anys que el metge britànic James Parkinson descobrís la malaltia.Serena fortalesa.


"La meva intenció amb aquest relat és transmetre com el Parkinson va canviar la meva vida, com vaig haver de descobrir-me, com va impactar en la meva família i als meus amics i com van haver de processar-lo i entendre'l per acompanyar-me", diu Fontes en el pròleg del llibre, alhora que adverteix que no pretén "revelar cap veritat absoluta, cap recepta màgica, ni de bon tros donar consells". Tot el que en el llibre es narra és l'experiència de vida d'una dona que avui té 49 anys, dos fills, que es va divorciar poc temps després de conèixer el diagnòstic i que malbarata confiança, optimisme i força per mantenir a ratlla la malaltia que li va tocar en sort. Porta més una vida completament normal i summament activa. Té, com ella expressa una "Serena fortalesa". Fonts sosté que el Parkinson "va ser la gran sorpresa que la vida li tenia preparada", aquestes "cachetadas que la vida ens dóna". Just a ella professora d'Educació Física li va tocar una malaltia que va limitant els moviments. Però lluny de preguntar-se per què a mi, Fernanda la va prendre com una "missió de vida" i així ho diu al seu llibre.


El títol, In curable, és el joc de paraules que l'autora fa servir per sostenir la seva teoria que la cura d'una malaltia depèn, fonamentalment, del coneixement i govern que les persones tenen dels seus sentiments i emocions. "Està dins d'un", sosté, alhora que assevera que posseïm "la mateixa capacitat per emmalaltir que per curar-nos". L'autora no menysprea a la medicina tradicional, per contra, expressa el seu agraïment als metges que la tracten: el professor Buzó a Montevideo i el doctor Stanley Fahn de l'Hospital Presbiterià de la Universitat de Columbia de Nova York. Lamenta que hagi mort, fa poc temps, el doctor Miguel Swarck, un destacat metge uruguaià radicat a Israel, qui tenia planejat publicar per als seus pacients In curable.


Quan Fontes estava escrivint el llibre, es va adonar que no només podia ser útil per a malalts de Parkinson, sinó també per a persones que pateixen diferents patologies o que senzillament travessen per circumstàncies crítiques en les seves vides.El llibre es presenta el proper dissabteEl llibre In curable, de l'editorial My Book, serà presentat el proper dissabte 3 de juny al Camp d'Esports de l'IUA, al Barri Golf de Punta de l'Est, a les 19:30.


L'autora aclareix que, no és un llibre d'autoajuda. És l'experiència d'una dona que va somiar i va dedicar la seva vida a practicar i ensenyar com tenir cura de la salut a través de l'educació física i que un dia es va trobar que ja no ho podria fer més, o almenys de la mateixa manera i amb la exigència d'abans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"