Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

divendres, 27 de febrer de 2015

Un tractament capaç de regenerar neurones en el Parkinson.
De moment, les malalties neurodegeneratives segueixen sent un dels talons d'Aquil·les de la medicina actual. Sabem bastant sobre elles, en comparació a fa una dècada, però seguim sense tenir els mitjans adequats per a evitar-les, tractar-les o retardar-les, havent de conformar-nos amb els anomenats “tractaments simptomàtics“, que en llenguatge comú ve a significar “aguantar l'aiguat tan bé com siga possible mentre avança la malaltia“. 
Una de les malalties que es tracta així és el Parkinson, doncs actualment el que intentem és suplir la necessitat de dopamina, disminuïda en aquesta malaltia, a força de proveir al cervell amb aquest neurotransmissor de forma artificial amb fàrmacs. Però, encara així, açò és un mer pegat amb una durada més aviat escassa.

No obstant açò, gràcies a una nova recerca, és possible que hàgem trobat un mètode que atalle el problema d'arrel, sent capaç de regenerar les neurones en el Parkinson, alguna cosa cercat des que es coneix la malaltia.MEDCIENCIA

Regenerar neurones en el Parkinson, objectiu aconseguit?
Açò semblen haver aconseguit els investigadors de la Universitat de Lund i l'Institut Karolinska, el treball del qual s'ha publicat en el Journal of Clinical Investigation. Segons comenten, han intentat aprofitar els propis mecanismes de protecció cerebral al seu favor, limitant la mort neuronal i restaurant així la producció de dopamina (si les neurones fabricadores no moren, la dopamina pot seguir fabricant-se correctament, evitant la necessitat d'introduir-la de forma artificial com fem avui dia).

Aquest estudi s'ha dut a terme en dotze pacients, usant un factor de creixement cerebral que s'origina de forma natural en el nostre organisme, el factor de creixement derivat de plaquetes o PDGF, el qual ja havia demostrat en anteriors estudis ser capaç de tenir efectes reparativos en neurones i fibres nervioses (almenys en animals), i aconseguint una millora de les habilitats motores, típicament deteriorades en el Parkinson.

A més, d'altra banda, els investigadors afirmen que l'aplicació d'aquest factor de creixement no causa efectes secundaris greus irreversibles, i les imatges cerebrals dels pacients després de quatre mesos de tractament semblen ser molt encoratjadores. Segons l'escàner PET, la quantitat de dopamina no solament va romandre al mateix nivell, sinó que fins i tot va augmentar, com bé comenta Genise Paul, autor de l'estudi, de la Universitat de Lund:

“Els pacients amb malaltia de Parkinson perden cèl·lules nervioses de forma contínua, la qual cosa significa que veiem senyals que indiquen una disminució de dopamina contínua. El que hem vist és que els pacients que van rebre la dosi més alta de PDGF no patien la mateixa disminució que els pacients tractats amb placebo. De fet, en realitat hem vist un augment de senyal. Açò indica que és possible que hàgem descobert com revertir el procés, alguna cosa que òbviament és molt emocionant”

Perquè us feu una idea, els experiments amb aquest factor de creixement es van començar amb animals fa més de deu anys, per la qual cosa estem en el punt més avançat després d'un assaig clínic de llarga durada. I, encara així, queda molt per fer, doncs seran necessaris estudis clínics amb molts més pacients i voluntaris senseParkinson, avaluant els efectes del tractament tant a curt com a llarg termini. Així mateix, els investigadors volen investigar amb detall els mecanismes subjacents al complex procés de reparació que s'inicia després de l'ús d'aquest factor de creixement.

Via | NeuroScience News.

Font | Journal of Clinical Investigation.

20 febrer 2015  - Roberto Mendez
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"