Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

dilluns, 5 d’agost de 2013

Estimulació Cerebral Profunda (ECP): guia per al pacient.

És un tractament quirúrgic en el qual un dispositiu anomenat neuroestimulador transmet diminuts senyals elèctrics a les àrees del cervell que controlen el moviment.

- Descripció:

El sistema de la ECP consta de tres parts:

Un cable prim i aïllat cridat derivació o elèctrode que es col·loca dins del cervell.
El neuroestimulador, similar a un marcapasos cardíac, que en general es col·loca sota la pell prop de la clavícula, però es pot col·locar en una altra part en el cos.
Un altre cable prim i aïllat cridat extensió, que connecta la derivació al neuroestimulador.

La Estimulació Cerebral Profunda  (ECP)  requereix que amb la cirurgia es col·loque correctament cada part del sistema neuroestimulador. La ECP en adults en general implica dues cirurgies separades.

L'etapa 1 en general es du a terme sota anestèsia local, la qual cosa significa que vostè està despert, però sense dolor. (Si el procediment es fa en xiquets, s'administra anestèsia general.)

El seu cap es col·loca en un marc especial usant caragols per a mantenir-la quieta durant el procediment. S'aplica anestèsia on els caragols fan contacte amb el cuir cabellut. Algunes vegades, el procediment es fa amb una ressonància magnètica i no s'utilitza un marc al voltant del cap.
També s'aplica anestèsia al cuir cabellut en el lloc on el cirurgià perfora una petita obertura en el crani i col·loca la derivació en un àrea específica del cervell.
Si es van a tractar tots dos costats del cervell, el cirurgià farà una obertura en tots dos costats del crani i introduirà dues derivacions.
És possible que el cirurgià haja d'enviar petits impulsos elèctrics sobre la derivació per a assegurar-se que estiga connectada a l'àrea del cervell responsable dels símptomes del pacient. Es poden realitzar diferents proves neurològiques.

L'etapa 2 es fa sota l'anestèsia general, la qual cosa significa que vostè està dormit i sense dolor. El moment adequat d'aquesta etapa de la cirurgia depèn d'on es col·locarà l'estimulador en el cervell.

El cirurgià fa una petita obertura, en general just sota la clavícula i implanta el neuroestimulador. (Algunes vegades es col·loca sota la pell en la part inferior del tórax o l'àrea ventral.)
El cirurgià fa una altra petita obertura per darrere de l'oïda i passa el cable d'extensió per sota de la pell del cap, el coll i el muscle.
El cable d'extensió connecta la derivació al neuroestimulador.
La pell es tanca i el dispositiu i els cables no es poden veure per fora del cos.

Una vegada connectats, els impulsos elèctrics viatgen des del neuroestimulador, al llarg del cable d'extensió, fins a la derivació i cap al cervell. Aquests diminuts impulsos interfereixen i bloquegen els senyals elèctrics que causen tremolors i els símptomes del trastorn de moviment, com els quals ocorren amb la malaltia de Parkinson, el tremolor essencial o el trastorn obsessiu compulsiu.


Per què es realitza el procediment?.
Aquesta cirurgia pot ser una opció per a pacients amb símptomes de malaltia de Parkinson molt greus que no es poden controlar per mitjà de medicaments. La cirurgia no guareix la malaltia de Parkinson, però pot ajudar a reduir la intensitat de símptomes com:

Tremolors
Rigidesa
Tensió
Moviments lents
Problemes per a caminar

L'estimulació cerebral profunda també es pot utilitzar per a tractar les següents afeccions:

Tremolor essencial
Distonía
Tremolors en els braços relacionats amb esclerosi múltiple
Síndrome de Tourette (en casos rars)
Trastorn obsessiu compulsiu
Depressió major que no respon bé als medicaments

Riscos:

La ECP es considera segura i efectiva quan es du a terme en pacients seleccionats de manera apropiada.
Els riscos associats amb la col·locació de l'estimulació cerebral profunda poden incloure:

Reacció al·lèrgica a les parts de la ECP
Dificultat per a concentrar-se
Vertigen
Infecció
Escape de líquid cefaloraquidi, la qual cosa pot conduir a mal de cap o meningitis
Pèrdua de l'equilibri
Reducció de la coordinació
Sensacions semblants a un xoc
Pèrdua lleu del moviment
Problemes del parla o la visió
Dolor o inflor temporal en el lloc on es va implantar el dispositiu
Formiguege temporal en cara, braços o cames

Els problemes també poden ocórrer si les parts del sistema de la ECP es trenquen o es mouen. Per exemple, açò pot incloure:

Ruptura del dispositiu, la derivació o els cables, la qual cosa pot conduir a una altra cirurgia per a reemplaçar la part trencada
Falla de la bateria, la qual cosa faria que el dispositiu deixara de treballar correctament (la bateria normalment dura 3 a 5 anys)
El cable que connecta l'estimulador a la derivació en el cervell s'ix a través de la pell (açò en general només ocorre en gent molt prima)
La part dels llocs del dispositiu en el cervell pot desprendre's o desplaçar-se a un lloc diferent en el cervell (açò és rar)

Els possibles riscos de qualsevol cirurgia cerebral són:

Coàgul de sang o sagnat en el cervell
Inflor cerebral
Menge
Confusió, que en general dura com a màxim només dies o setmanes
Infecció en el cervell, en la ferida o en el crani
Problemes amb la parla, la memòria, la debilitat muscular, l'equilibri, la visió, la coordinació i altres funcions, els quals poden ser a curt termini o permanents
Convulsions
Accidente cerebrovascular

Els riscos de l'anestèsia general són:

Reaccions a medicaments
Problemes respiratoris
 


Abans del procediment.
A vostè se li practicarà un examen físic complet.
El metge ordenarà molts exàmens de laboratori i imagenológicos, incloent ressonància magnètica o tomografia computarizada. Aquests exàmens imagenológicos es fan per a ajudar al cirurgià a assenyalar amb exactitud quina part del cervell és responsable del tremolor i els símptomes del trastorn de moviment. Les imatges s'empraran per a ajudar al cirurgià a col·locar la derivació en el cervell durant la cirurgia.

És possible que vostè tinga a veure a més d'un especialista (neuròleg, neurocirujano, psicòleg, etc.) per a assegurar-se que el procediment siga apropiat per a vostè i que tinga les millors possibilitats d'èxit.

Abans de la cirurgia, comente-li sempre al metge o a la infermera:

Si podria estar en embaràs.
Quins fàrmacs està prenent, incloent medicaments, suplements o herbes i vitamines que haja comprat sense una recepta.
Si ha estat prenent molt alcohol

Durant els dies abans de la cirurgia:

El metge li pot sol·licitar que deixe de prendre fàrmacs que dificulten la coagulació de la sang com warfarina (Coumadin), àcid acetilsalicílico (aspirin), ibuprofeno, naproxeno i altres antinflamatoris no esteroides (AINES).
Si està prenent altres medicaments, pregunte-li al metge si no és problema prendre'ls el dia de la cirurgia o en els dies anteriors a l'operació.
Tracte sempre de deixar de fumar. Demane-li ajuda al metge.
El metge o la infermera li poden sol·licitar que es llave el cabell amb un xampú especial la nit abans de la cirurgia.

En el dia de la cirurgia:

Se li sol·licitarà generalment no beure ni menjar gens durant 8 a 12 hores abans de la cirurgia.
Prenga els fàrmacs que el metge li va recomanar amb un petit xarrup d'aigua.
Arribe a l'hospital a l'hora especificada pel metge o la infermera.

Recuperació:

La majoria de les persones a els qui se'ls practica ECP estan en l'hospital durant aproximadament 3 dies. El metge pot receptar antibiòtics per a prevenir una possible infecció.
Vostè tornarà al consultori del metge unes setmanes després de la cirurgia, de manera que es puga encendre l'estimulador i ajustar-se la quantitat d'estimulació, de ser necessari. Açò es pot fer fàcilment, sense una cirurgia posterior. Sovint, es denomina "programació".
Cride al metge si presenta qualsevol dels següents problemes després de la cirurgia de ECP:

Febre
Mal de cap
Picaçó o urticaria
Debilitat muscular
Nàusees i vòmits
Entumecimient o formiguege en un costat del cos
Dolor
Enrogiment, inflor o irritació en qualsevol dels llocs de la cirurgia
Problemes per a parlar
Problemes de visió

Pronòstic:

La ECP generalment és ben tolerada i no danya les neurones com altres tractaments quirúrgics per a la malaltia de Parkinson. Molts pacients reporten una millorança significativa en els seus símptomes després de sotmetre's a aquest tractament. No obstant açò, la major part d'ells encara han de prendre medicaments, encara que en dosis més baixes, la qual cosa millora la seua qualitat de vida.
Aquesta cirurgia, i la cirurgia en general, és més riesgosa en persones de més de 70 anys d'edat i aquelles amb problemes de salut com a hipertensió arterial i malalties que afecten els gots sanguinis en el cervell. Vostè i el seu metge han de sospesar acuradament els beneficis d'aquesta cirurgia enfront dels riscos potencials.
El procediment de ECP es pot anul·lar, de ser necessari.

Noms alternatius:

Estimulació cerebral profunda del globus pàl·lid; Estimulació cerebral profunda del subtálamo; Estimulació cerebral profunda del tàlem; ECP.

Referències:
Bartsch T, Paemeleire K, Goadsby PJ. Neurostimulation approaches to primary headache disorders. Curr Opin Neurol. 2009 Jun;22(3):262-8.
Burns B, Watkins L, Goadsby PJ. Treatment of medically intractable cluster headache by occipital nerve stimulation: long-term follow-up of eight patients. Lancet. 2007 Mar 31;369(9567):1099-106.
Weaver FM, Follett K, Stern M, et al. Bilateral deep brain stimulation vs best medical therapy for patients with advanced Parkinson disease: a randomized controlled trial. JAMA. 2009;301(1):63-73.
NINDS Deep Brain Stimulation for Parkinson's Disease Information Page National Institute of neurological disorders and stroke Last updated December 18, 2009 Last updated December 18, 2009 Accessed February 6, 2010.
Patterson JT, Hanbali F, Franklin RL, Nauta HJW. Neurosurgey. In: Townsend CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 18th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 72.
Black KJ. *Patient page. Deep brain stimulation for Tourette syndrome. Neurology. 2009 Oct 27;73(17):i87-90.
Holtzheimer PE, Mayberg HS. Deep brain stimulatin for psychiatric disorders. Annual Review of Neuroscience. 2011;34:289-307.
Actualitzat: 2/28/2012
Versió en anglès revisada per: Luc Jasmin, MD, PhD, Department of Neurosurgery at Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, and Department of Anatomy at UCSF, Sant Francisco, CA. Review provided by VeriMed Healthcare Network. Also reviewed by David Zieve, MD, MHA, Medical Director, A.D.A. m. Health Solutions, Ebix, Inc.
Traducció i localització realitzada per: DrTango, Inc.
Fullege l'enciclopèdia
Font: MedLinePlus
Categoria: Tractaments Parkinson

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"