Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

dissabte, 22 d’octubre de 2011

Arturo Älvarez-Buylla, Premi princip d´Asturies d´Investigacio Científica i Tècnica.

Premis príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica.

Àlvarez-Buylla augura una nova etapa en la comprensió del cervell


El científic d'origen asturià ha sigut guardonat, junt amb els també neurobiòlegs Joseph Altman i Giacomo Rizzolatti, amb el premi d'Investigació Científica i Tècnica.


(Font EFE)

El mexicà Arturo Àlvarez-Buylla ha assegurat hui que la investigació científica es troba en el llindar d'una verdadera revolució conceptual en la neurobiologia, que presagia una nova etapa en la comprensió del cervell.

Àlvarez-Buylla ha realitzat estes afirmacions durant el discurs que ha pronunciat en l'acte de la cerimònia d'entrega dels Premis príncep d'Astúries 2011 que se celebren a Oviedo.


El científic mexicà d'origen asturià ha sigut guardonat, junt amb els també neurobiòlegs Joseph Altman (nord-americà) i Giacomo Rizzolatti (italià), amb el premi d'Investigació Científica i Tècnica.

"Després d'un segle de treball intens, estem encara en bolquers per a entendre com el cervell és capaç de tanta meravella", ha subratllat.

No obstant això, ha afirmat que la nova informació dels mecanismes d'acoblament dels circuits neuronals, estudis moleculars i funcionals integrals, com el treball de Rizzolatti i la identificació de les neurones espill, presagien "una nova etapa en la comprensió del cervell".


Al seu parer, este avanç s'ha donat "al rebutjar punts de vista dogmàtics" com els que pensaven que "era impossible reemplaçar a les cèl·lules nervioses".

"Com succeïx ben sovint -ha dit-, la biologia va demostrar el contrari. Va ser, precisament, el treball pioner de Joseph Altman en els anys 60 el que va donar les primeres evidències sobre la presència de noves neurones en algunes regions en el cervell adult".


Ha ressenyat que una motivació importantíssima per al treball del neurobiòleg és trobar noves estratègies per a la reparació del sistema nerviós.

No obstant això, ha apuntat que, "ben sovint" en les malalties neurodegeneratives, les neurones que moren corresponen als fonaments de l'acoblament cerebral, per la qual cosa "es fa difícil o impossible el seu reemplaçament".


"La meua impressió és que el millor està per vindre si no acabem abans amb el planeta o marginem l'activitat creativa i la imaginació dels pobles", ha recalcat.

En este sentit, ha indicat que, cada vegada amb major freqüència, l'home desprecia i destruïx formes de vida que tenen molt que ensenyar i ha ressenyat que com a sers vius, el futur de la humanitat està en la biologia.

"Tenim, molt, moltíssim, que aprendre d'altres organismes i de nosaltres mateixos", ha assegurat Àlvarez-Buylla, abans de subratllar que que la simple promoció del coneixement amb el foment a la imaginació, l'exploració i la creativitat és el que fa als pobles grans.

Finalment, el científic mexicà ha tingut un record als seus progenitors que, ha assegurat, sempre li recordaven "la seua enyorada i volguda Astúries".


Pel seu interés, picant l'enllaç, tindreu accés al

Discurs complet d'Arturo Àlvarez-Buylla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"