Si vols seguir les novetats de aquet blog, escriu la direccio del teu correu

dijous, 27 de setembre de 2012

Els pacients amb Parkinson son vulnerables al calor..

Actualidad > agua.pngLa Societat Espanyola de Neurologia (SEN) recorda la importància que tota la població, però especialment pacients amb algun tipus d'afecció neurològica, així com els xiquets i les persones majors, duguen a terme una sèrie de mesures tals com procurar evitar els llocs calorosos i amb poca ventilació, utilitzar teixits frescos i traspirables, beure un litre i mitjà d'aigua diari per a combatre la deshidratació o programar descansos de 10- 15 minuts, amb l'objectiu que la calor no agreuge els símptomes de les seues malalties o es produïsquen problemes d'insomni, somnolència o excessiu cansament.


Experimentar problemes d'insomni és bastant habitual en aquesta època entre tota la població, però persones que patisquen algun tipus de malaltia, xiquets i persones majors, són els que es mostren més sensibles davant els canvis de temperatures. Són molts els que veuen fracturat el seu somni o es troben davant la impossibilitat de tornar a conciliar-ho després d'haver-ho perdut.
 
 “La calor impedeix que l'hipotàlem controle adequadament la nostra temperatura corporal, la qual cosa fa que regulem pitjor el somni, i la qualitat d'aquest es veja deteriorada. També cal tenir en compte que molts medicaments dificulten la regulació termocorporal, amb la qual cosa, malalts o persones majors, que solen prendre medicació diàriament, veuen agreujada més aquesta situació”, explica el doctor Carlos Tejero Juste de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) a la publicació EntreMayores.

No dormir adequadament influeix directament en la qualitat de vida i en el rendiment diari però, a més, persones amb cefalees o epilèpsia poden patir un augment de les seues crisis per la falta de somni. Davant aquesta situació, l'important és intentar dur a terme mesures que ens ajuden a regular de forma natural el nostre cicle de vigília-somie. “Són moltes les persones que en aquesta època tendeixen a utilitzar medicaments que els ajuden a dormir, per la qual cosa és important assenyalar que no s'ha d'abusar dels mateixos: els somnífers no estan dirigits a persones que pateixen insomni momentani per la calor”, assenyala el doctor David Ezpeleta Echavarri, de la SEN.

A més, la calor fa que l'impuls nerviós es propague més lentament, originant cansament i fatiga. “S'ha demostrat que la calor de més de 30 graus és una de les principals causes de somnolència al volant, i per tant d'accidents de circulació”, comenta el doctor Carlos Tejero. Però a més, existeixen moltes patologies neurològiques que experimenten un empitjorament per aquesta sensació de cansament i fatiga.

“Probablement, els pacients que es veuen més afectats són aquells que pateixen esclerosi múltiple o alguna malaltia neuromuscular, ja que als problemes de mobilitat que els generen les seues malalties, el cansament afegit de la calor els impedeix desenvolupar amb normalitat les seues activitats diàries i la fatiga, biològicament entesa, pot agreujar els seus símptomes i signes neurològics deficitaris. És important fer aquesta diferenciació, doncs molts pacients amb esclerosi múltiple, en veure's pitjor, s'alarmen en creure que estan patint un brot, quan en realitat es tracta d'un augment dels seus símptomes previs degut simplement a la calor”, assenyala el doctor Tejero.
 
Les altes temperatures també poden incrementar el risc de cefalees. Com a conseqüència d'una insolació o per esgotament per excés d'activitat en èpoques de calor, també es pot produir mal de cap que, en ocasions, poden venir acompanyat de nàusees, visió borrosa, hipotensió o fins i tot pèrdua de consciència, si s'ha produït un colp de calor. “L'excés de sol pot ser un desencadenant en l'aparició de cefalees, sobretot entre aquelles persones propenses a desenvolupar-les, com les migrañoses; a més, existeixen moltes altres circumstàncies que poden provocar cefalees a l'estiu, com els canvis de temperatura generats per l'aire condicionat, la ingesta d'aliments especialment freds com els gelats, i dormir malament com a conseqüència de la calor”, explica el doctor David Ezpeleta.

També és important destacar que, ja que la deshidratació és un dels problemes més comuns en els pacients amb demències i altres malalties degeneratives, s'ha de prendre especial precaució en la cura d'aquests pacients en èpoques de calor. “Els pacients amb demència poden tenir alterats els mecanismes de control de la set, facilitant-se la possibilitat de deshidratació; d'altra banda, pacients amb problemes de mobilitat i disfunció en la sudoració, com pot esdevenir en la malaltia de Parkinson, són també una població de risc en aquest sentit”, emfatitza el doctor Carlos Tejero.

Les persones que patisquen epilèpsia han de contemplar una sèrie de recomanacions durant l'estiu i la calor. “És important mantenir un adequat equilibri hidroelectrolític, sense excessos ni defectes que puguen influir en les concentracions dels fàrmacs antiepiléptics. Els pacients amb crisis mal controlades han d'evitar banyar-se sols per motius obvis. És fonamental respectar les preses i horaris de la medicació, no trasnuitar i respectar les hores de somni. L'estiu, a més de la calor, comporta un component de estacionalidad i relaxació vacacional que pot facilitar l'aparició de crisis epilèptiques al no respectar-se les normes higièniques i terapèutiques que s'observen en altres èpoques de l'any”, postil·la el dotor David Ezpeleta.

FONT: EntreMayores

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jornada "Cirugia en la Enfermedad del Parkinson"